Werk je met zwaar gereedschap? Draag altijd veiligheidshandschoenen

Wanneer je op het werk permanent handschoenen moet dragen is dat wellicht niet altijd aangenaam, maar voor je gezondheid kan dit des te belangrijker zijn. Sterker nog, in een aantal beroepen is het zelfs wettelijk verplicht om altijd veiligheidshandschoenen te dragen. Grofweg kun je hierbij stellen dat het om beroepen gaat waarbij je werkt met grote, zware en/of scherpe gereedschappen. Ook wanneer je moet werken in een omgeving waar ook chemicaliën aanwezig zijn moet je met veiligheidshandschoenen werken. Bij ongelukken met chemicaliën of scherpe gereedschappen bieden reguliere handschoenen namelijk te weinig bescherming.

Veiligheidshandschoenen

Welke veiligheidshandschoenen bestaan er zoal?

Als je op zoek gaat naar een setje veiligheidshandschoenen, dan zul je merken dat onder meer de volgende soorten te onderscheiden zijn:

  • Handschoenen tegen mechanische gevaren. Onder deze gevaren kun je gevaarlijke gereedschappen verstaan. Hier zijn vervolgens vele subsoorten in te ontdekken. Handschoenen kunnen namelijk de kwaliteiten hebben om je te beschermen tegen schuren, scheuren, snijden en perforatie door gereedschappen.
  • Handschoenen tegen gevaren met een chemische signatuur. Hierbij vormen veiligheidshandschoenen die chemische stoffen aan de buitenkant tegenhouden de belangrijkste varianten. Dit soort handschoenen zijn bijvoorbeeld gemaakt van latex en/of rubber.

Let op de normering

Bij elk product dat je koopt is de kwaliteit ervan uiteraard belangrijk, maar voor producten die je veiligheid moeten waarborgen geldt dat natuurlijk nog wel het meest. Daarom is het aan te raden dat als je op zoek gaat naar een nieuwe partij veiligheidshandschoenen, dat je er dan even op toe ziet dat deze zijn voorzien van een keurmerk. Over het algemeen kun je hierbij de norm NEN-EN 420 aanhouden. In deze norm staan strenge doch rechtvaardige eisen beschreven waar handschoenen aan moeten voldoen. Heeft een set handschoenen deze normering, dan kun je ervan uitgaan dat je goede kwaliteit in handen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *