Voorraadbeheer. Hoe kan dit efficiënt?

Voorraadbeheer. Hoe kan dit efficiënt?

Mensen bestellen massaal producten via het internet en gaan graag winkelen. Ze beseffen niet altijd dat er goed nagedacht moet zijn over de voorraad door de bedrijven waar ze bestellen of winkelen.

Grote supermarkten bijvoorbeeld. Er worden iedere dag verse producten geleverd en op een efficiënte manier ingedeeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door slimme logistiek, voorraadsystemen, moderne magazijnstellingen en de juiste hoeveelheid producten.

Voorraadbeheer

De naam voorraadbeheer zegt al een beetje waar het voor staat, maar niet wat het betekent. Met voorraadbeheer houd je je voorraad bij. Je hebt met goede voorraadbeheer altijd inzicht in wat er op voorraad is en wat niet. Zo kun je gemakkelijker weten wat je moet inkopen. Vaak als je meerdere verschillende leveranciers hebt, dan kan het zo zijn dat het niet meer duidelijk is waar je inkoopt en raak je in de war. Als je dit goed bijhoudt, zul je het risico zo klein mogelijk maken dat je het overzicht verliest.

Voorraad en magazijn

Een magazijn waarover is nagedacht is voor veel ondernemers een manier om zo efficiënt en slim mogelijk hun voorraad bij te houden en toegang te hebben tot de producten in de magazijnstellingen.

De voorraad die je houdt is natuurlijk ook afhankelijk van de vraag naar de producten die in je voorraad zitten. Je kunt je voorraad automatisch of handmatig bijhouden. Dit is afhankelijk van de grootte van je voorraad.

Grotere (web)winkels en supermarkten hebben het hele voorraadproces automatisch voor ze aan het werk, omdat er met veel verschillende producten wordt omgegaan en dit anders onoverzichtelijk wordt. Kleinere winkels en webshops houden dit handmatig bij in programma’s als Excel. Het is voor deze kleinere spelers ook mogelijk om dit hun voorraadproces te automatiseren, maar dit kost geld. Daarom is het vaak niet interessant genoeg voor deze ondernemers.

Voorraad uitbesteden

Zelf voorraad houden is iets wat vanzelfsprekend is en altijd al normaal is gevonden. Het is ook mogelijk om je voorraad uit te besteden aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Dit zijn zogenoemde fulfilment bedrijven die een groot magazijn en slimme logistiek inzetten voor ondernemers die zelf geen voorraad willen of kunnen houden.

Vooral webshops zijn bekend met dit fenomeen. Deze fulfilment bedrijven versturen dan de producten naar de klanten vanuit dat magazijn, waardoor je als ondernemer geen zorgen hebt over de verzending, retouren en opslag van producten. De klanten die de producten ontvangen, ondervinden hier geen hinder van. De producten worden verzonden onder de naam van de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *