Deze vakgebieden houden zich bezig met het onderhoud van gebouwen

Ons hele land staat vol gebouwen. Kantoorpanden, woningen, winkels, honderden jaren geleden gebouwd of juist nieuwbouw. Ons land is dichtbevolkt dus het moet wel zo bebouwd zijn. Maar die panden blijven niet uit zichzelf overeind. Het onderhoud van gebouwen is een beroep waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. En toch gebeurt het veel.

Panden onderhouden?

Onderhoud van gebouwen

Een gebouw heeft onderhoud nodig. Zowel aan de structuur als van binnenuit. Het maakt daarvoor ook nogal uit wat voor pand het om gaat. Want een gebouw van 200 jaar oud moet anders worden onderhouden dan nieuwbouw.

Facilitair manager

De persoon die als het ware het huishouden van een pand runt, noemen we een facilitair manager. Deze persoon is gespecialiseerd in alles wat komt kijken bij het onderhouden van gebouwen. Hij of zij weet wanneer er onderhoud gepleegd moet worden maar weet ook hoe je de juiste banden kunt houden met leveranciers en wat je moet weten voor je aan een verbouwing begint. De facilitair manager regelt alle praktische zaken rondom het onderhouden van gebouwen. Dus ook het contact met de huurders in een bedrijfspand, het regelen van goede koffie en thee en zorgen dat de tapijten schoon worden gemaakt. Een facilitair manager is het hoofd van een bedrijfspand.

Onderhoud van gebouwen

Onderhoud aan de structuur

Daarnaast zijn er nog mensen die zich bezighouden met de structuur van een gebouw. Vooral bij oude gebouwen is dat best nodig. Zij letten op de stenen en het metselwerk en restaureren waar nodig.