5 tips om een goede indruk te maken bij een sollicitatiegesprek

Hoge hartslag, klamme handen en het zweet breekt je uit. Zenuwen. Die kennen wij allemaal voordat je het gebouw binnenloopt waar jij straks een sollicitatiegesprek zal hebben. Heb ik mij wel goed voorbereid? Hoe zie ik eruit? Waar moet ik mij precies melden? Allemaal gedachten die voordat jij binnen stapt nog in jouw hoofd voorbij vliegen. Het is daarom heel belangrijk dat jij ervoor zorgt dat de zenuwen niet overheersen zodat jij de werkgever kan overtuigen dat zij voor jou moeten kiezen. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Een goede voorbereiding geeft jou direct meer zelfvertrouwen. Hierbij hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe jij de beste indruk kan maken bij jouw sollicitatiegesprek.

1. Doe de last-minute dubbelcheck
Controleer voor je het gebouw binnenstop nog even of je de naam weet van de persoon of personen waarmee jij het gesprek zult hebben. Niks staat zo onvoorbereid indien jij de naam niet weet van de recruiter (of zelfs afdeling).

2. Weet waarvoor je komt
Onderzoek goed de functie-eisen. Zo kun jij je voorbereiden op de vragen die hier ongetwijfeld over worden gesteld. Op deze manier weet jij tevoren hoe jij jezelf het beste verkopen en waarom jij geschikter bent dan de concurrent.

3. Oriënteren op de bedrijfswebsite
Neem uitgebreid de tijd om de pagina van de organisatie te bekijken. Hierin lees je ondermeer de missie en visie van het bedrijf, weet je meer over diensten of producten en waar het bedrijf voor staat. 

4. Kleed je naar de sfeer van het bedrijf
Niets is zo erg als underdressed of juist overdressed aankomen op het gesprek. Weet je niet hoe (in)formeel het bedrijf zal zijn? Kijk eens op de website of de bedrijfsaccount op Instagram. Spot je een foto die op kantoor is genomen, weet je direct hoe jouw toekomstige collega’s erbij lopen. In pak arriveren voor een bijbaan bij de Albert Heijn is namelijk ook een tikje overkill. 

5. Stel wedervragen
Een sollicitatie hoeft niet eenrichtingsverkeer te zijn. Nog te vaak lijkt het de taak aan jou als sollicitant om de stroom vragen te beantwoorden. Stel zelf ook eens een vraag terug en bereidt deze goed voor. Dit komt geïnteresseerd over naar de werkgever en laat zien dat jij interesse toont en een kritische blik hebt.

Zorg dus dat jij goed voorbereid aankomt op gesprek, wees jezelf en you’ll rock! En waar vind je die nieuwe baan die bij jou past? Op Studentenvacature staan altijd 1000+ landelijke opties voor de leukste jobs voor een bijbaan of startersfunctie.